Varje vecka drabbas i snitt sex barn och tredubbelt så många vuxna av huvudskador i samband med cykling, vilket är bland det farligaste en cyklist kan råka ut för. Nu har Folksam genomfört årets cykelhjälmstest där TEC:s hjälm Quadriga är vinnare! Sedan tidgare har även TEC:s barnhjälmar Lelle och Boo vunnit testet 2019.

Alla hjälmar som ingår i Folksams test har sedan tidigare testats och godkänts enligt europeiska krav. För att en hjälm ska godkännas på den svenska marknaden behöver den klara raka islag. Det speglar inte vad som oftast händer vid en olycka då cyklisten snarare faller och slår i huvudet snett mot underlaget eller mot ett fordon. Vid sneda islag utsätts huvudet för rotationsvåld, vilket hjärnan är mycket känslig för och därför kan skador såsom hjärnskakning av olika svårighetsgrad inträffa.

−  Till skillnad mot de tester som genomförs för att få en hjälm godkänd på den svenska marknaden testar vi även för sneda islag. Totalt har fem olika tester genomförts. Vi har även gjort datasimuleringar för att visa vilket skydd hjälmen ger mot hjärnskakning, säger Helena Stigson, forskare på Folksam.

De hjälmar som blir vinnare i årets test är TEC Quadriga för 2020 och under 2019 var det TEC Boo och TEC Lelle bland barnhjälmarna. Utav ungdoms- och vuxenhjälmarna 2019 fick TEC Nice tillsammans med två andra modeller det högsta betyget i testet.

– Det är roligt att se så stora förbättringar framför allt på barnhjälmssidan. TEC Boo och TEC Lelle får väldigt bra resultat i alla våra tester och ger ett bra skydd mot alla typer av islag. Dessutom har de grönt spänne vilket är rekommenderat till barn under sju år. Sammantaget ger dessa två hjälmar så bra skydd som går att få bland hjälmar på den svenska marknaden, säger Helena Stigson.

Vi på TEC är naturligtvis otroligt glada för att vårt viktiga arbete med säkrare cykling och bättre hjälmar ger resultat. Läs mer om QuadrigaLelle, Boo och Nice

Hitta din närmaste TEC-återförsäljare här.