DET HÄR HISTORIEN OM HUR SVERIGES SÄKRASTE OCH MEST PRISADE BARNCYKELHJÄLM LELLE KOM TILL

Cykelhjälmen TEC Lelle, är en av marknadens säkraste barnhjälmar och testvinnare i Folksams test av cykelhjälmar. Lelle har dessutom blivit prisad internationellt för sin design, genom ett av världens finaste och mest prestigefyllda designpris, Red Dot Design Award. Ta del av storyn bakom barnhjälmarna som fått en unik passform utefter formen på ett barns huvud - på riktigt. .

Bakom TEC hjälmen Lelle finns den svenskägda cykelkoncernen Cycleurope. Företaget har som målsättning att utveckla cykelsverige och bidra till en aktiv och hälsosam livsstil på cykel. I detta arbete har cyklistens säkerhet ett viktigt fokus. 

DESIGNPROCESSEN BÖRJADE MED INSIKTEN ATT BARN ÄR BARN
Projektet med att ta fram marknadens säkraste barnhjälmar skedde i tätt samarbete med Stockholmsbaserade designföretaget Idesign började att få Cycleuropes partners på tillverkningssidan med på tåget att intentionen var att utmana rådande tillvägagångssätt att utveckla barnhjälmar och ta fram en helt hjälmform, anpassad till barnens skallform. Något som för längesedan borde vara självklart, kan det tyckas.

Den rådande EU-standardarden för hjälmar är baserad på forskning där man mätt in ett stort antal skallar och från det skapat en standard på huvudform för olika hjälmstorlekar. Detta är dock inte sant för de mindre hjälmstorlekarna, då man istället för att mäta proportionerna på barnhuvuden istället skalat ner ett litet vuxenhuvud. I dialog med läkare och efter egna tester har vi konstaterat att detta inte ger den bästa passformen. Ett barns huvud har helt enkelt andra proportioner.

Genom att anpassa designen på barncykelhjälmen till ett barns verkliga huvudform får vi en hjälm som ger bättre komfort och skyddar huvudet mer. EU-normen för skallars mått håller nu på att uppgraderas för att bidra till bättre passform.

Grund för bättre passform till barnhuvuden. Den gröna linjen är konturen av ett barnhuvud. Den röda är en vuxen. Barns proportioner skiljer sig i skallform mot ungdomar och vuxna. Vi har kunnat ge en mer skyddande form och samtidigt öka komforten.

SKYDDAR HELA HUVUDET
I dialog med användare och forskare har vi också sett värdet av att utrusta den nya TEC-hjälmen med en störtbåge. På TEC Lelle har vi dessutom lagt ut formen i främre delen av hjälmen med en integrerad skärm, som också är till för att begränsa skador på ansiktet vid olyckor. Undersökningar har visat att om olyckan är framme när man cyklar så är tand- och käkskador frekvent förekommande. Därför lades även fokus på att utforma hjälmen så den begränsar dessa typer av olyckor.

 


MIPS GÖR HJÄLMEN ÄNNU SÄKRARE
Designprocessen började med en omfattande research i att intervjua forskare, sakkunniga och inte minst barn. Vi har också haft ett nära samarbete med MIPS för att säkerställa att deras innerskal ska samverka med resten av hjälmen för att ge optimalt skydd. Vid islag dämpar MIPS patenterade lösning accelerationskrafterna för att begränsa skador i hjärnan.

DESIGN SOM BÖRJADE MED PAPPER OCH PENNA
Idéarbetet började med skisser på papper och i fullskalemodeller. Lera och skum är toppen att skissa i. Det är enkelt och konkret och ger en direkt känsla för hur designens relativt komplexa former ter sig i en tredimensionalitet.


Handskisser är en snabb, enkel och bra början på designprocessen.


Designen kan processas vidare i en mix av 3D och 2D där man kan rita direkt på skärmens 3D-modell.


Modellskiss i lera underlättar formtänket, man får med geometrierna runt om.


Från tidigt CAD-underlag fräses en skummodell ut som man kan bearbeta vidare och skissa i mer givet underlag och testa på docka eller på huvud.

FRÅN SKISS TILL VERKLIGA RITNINGAR
3D-CAD var nästa fas i arbetet, vilket möjliggör total kontroll på huvudform och utseende. Från CAD kan man rendera mycket realistiska bilder för att se designen. Med 3D-underlag kan vi också ta fram fysiska modeller som kan provas på barn och dockor och det går att göra fysiska ändringar i dem direkt.


Rendering ger en verklighetstrogen bild på utseende, färger och grafik.

När man är nöjd kan det justeras i CAD, som sen kan användas som produktionsunderlag till tillverkningen. Ett verktyg tas fram för produktionen, tester med slagprov görs för att kolla om de klarar säkerhetskrav och att de täcker huvuden enligt regelverket samt för att säkerställa att hjälmen sitter fast ordentligt.

 
3D-printad modell för att prova passform och utseende, den har rätt form och är nära i vikt mot en riktig hjälm. Sista chansen till justeringar innan framtagning av produktionsverktyg.

RESULTATET PRISAS FRÅN FLERA HÅLL
Det har varit en spännande och fruktbar process. Samarbetet mellan Cycleurope och Idesign har bland annat lett till en utmärkelse av ett av världens mest erkända designpris, Red Dot Design Award. Juryn består av en rad namnkunnig designers som sett den otroliga designhöjden i Idesigns arbete. Cycleurope har samtidigt fått ett av världens bästa kvitton på att våra hjälmar från TEC har professionell design i världsklass.

Efter utmärkelsen från Red Dot Design Award har både Lelle och en av TEC:s andra juniorhjälmar Boo, som också är designad av Idesign, blivit utnämnda som bäst-i-test i Folksams stora hjälmtest. Köper du en Lelle till ditt barn får du med andra ord en hjälm som både prisats för sin design och sin säkerhet.